Criza a afectat si piata asigurarilor, in principal la nivelul a doua canale importante de distributie folosite de companii: caderea activitatii de leasing in anul 2009 si creditele acordate de banci. Acestea, cumulate cu cresterea somajului, primele brute subscrise aferente anului 2009 au ramas la nivelul anului anterior, la 8,8 mld. lei", a declarat Angela TONCESCU, Presedintele CSA in deschiderea Conferintei Nationale a Asigurarilor Auto. Pe segmentul asigurarilor generale piata a inregistrat o crestere de 2%, iar asigurarile auto au reprezentat si in 2009 cea mai importanta pondere in portofoliile companiilor. Astfel, asigurarile CASCO au totalizat 3,3 mld. lei, mai mult cu 6% fata de 2008, iar clasa RCA a cumulat 40% din segmentul auto, cu prime brute subscrise de 2,1 mld lei, cu peste 23% peste nivelul din 2008, potrivit datelor CSA.
Daunele in 2009 au inregistrat o crestere substantiala. Astfel, pe CASCO s-au platit indemnizatii de 2,9 mld. lei, mai mult cu 17% fata de 2008, iar pe RCA avansul daunelor a fost de 27%, la 1,5 mld. lei.
"Vreau sa precizez ca raspunderea civila auto esre o asigurare obligatorie este o asig obligatorie in toate tarile, este o asigurare de protectie pentru terti si nu este o taxa si nu ar trebui sa fie perceputa asa si sa nu mai fie platita. De altfel, in 2006, inainte de a adera la UE, o conditie esentiala a fost gradul de cuprindere in asigurarea RCA De altfel, atat companiile, cat si politia au facut atunci eforturi foarte mari pentru ca acest grad de cuprindere sa atinga un nivel de cel putin de 85% din detinatorii de autovehicule", a adaugat Presedintele CSA.
"De asemenea, conflictul intre asiguratori, service-uri si CSA nu exista. Acesta este intre service-uri si companiile de asigurari, intre acestia existand o relatie comericalae. Asadar, nemultumirile trebuie rezolvate la acet nivel, iar daca exista nereguli, poate interveni Comisia, al carei rol este supravegherea companiilor in scopul protectiei asiguratilor", a continuat Angela TONCESCU.
"In ceea ce priveste tarifele practicate pentru RCA acestea sunt liberalizate in toate Uniunea Europeana si stabilite de companii pe baza calculelor actuariale. In raportarile primite de la companii, am observat o crestere de doar 20% a tarifelor in acest an si as vrea sa mentionez ca valoarea medie a politei RCA din Romania este de 80 EUR, in timp ce chiar si in Bulgaria aceasta este de 150 EUR, iar in tarile UE ajunge si la 500 EUR", potrivit Presedintelui autoritatii de supraveghere.
sursa:1asig.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu