Categorii

marți, 15 noiembrie 2011

Se scumpesc politele RCA


In primele opt luni ale anului, asigurătorii au coborât drastic tarifele pentru poliţele RCA , scrie revista Capital. În schimb, luna septembrie a adus primele ajustări în sus ale tarifelor la RCA pentru cei mai mulţi jucători de pe piaţă. Brokerii spun că nu mai e loc de întoarcere la nivelul preţurilor, întrucât piaţa s-ar putea bloca.


În aceste zile, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) de fineşte noile criterii pe care asigurătorii trebuie să le în - de plinească de la 1 ianuarie 2012. Pe lângă posibile înăspriri ale condiţiilor privind poliţele RCA, asigurătorii trebuie să ia în calcul creşterea limitelor maxime de despăgubire pentru daune materiale, de la 750.000 euro la un milion de euro, dar şi pentru daunele nemateriale (daune corporale, decese etc.), de la 3,5 milioane euro la 5 milioane euro.



Preţul poliţei ar trebui să fie dublu


Potrivit unei analize realizate la nivelul membrilor UNSICAR, prima minimă pentru asigurările RCA ar trebui să ajungă la 160- 180 euro (700-780 lei), de circa două ori mai mare decât în prezent, când se situează la aproximativ 100 euro (420 lei).

Prima tehnică minimă, care arată frecvenţa şi dauna medie la RCA, ar trebui să se situeze la 128 euro (560 lei), doar pentru ca asigurătorii să îşi acopere cheltuielile cu daunele. Dacă s-ar adăuga şi cheltuielile de funcţionare ale companiilor, preţul minim ar trebui să urce la 160-180 euro.

Pierderi pentru companii

Asigurările RCA sunt păguboase apriori pentru companii. Preţul minim real al unei poliţe RCA ar trebui să fie de cel puţin 140 de euro, spune Mădălin Roşu, şeful departamentului Daune al Generali Asigurări. În calcul nu sunt incluse cheltuielile asigurătorului cu angajaţii, cu întreţinerea clădirii şi altele. Astfel, arată Roşu, la un milion de poliţe vândute şi utilizând valoarea medie a primei calculată de CSA (aproximativ 110 euro) o companie ar încasa 110 milioane de euro. Daunalitatea medie la acest volum de vânzari este de aproximativ 10%, adică 100.000 de daune, iar valoarea medie a daunei variază între 1.000 şi 1.200 de euro. Cu alte cuvinte, asigurătorul plăteşte daune de 120 de milioane de euro. Din cele 110 milioane încasate, scazând 15% comisioane, rămân doar 93 de milioane de euro, adică cu 27 de milioane de euro mai puţin decât daunele plătite.

Pentru a ajunge la un nivel de oarecare echilibru, valoarea medie a poliţei ar trebui să fie în jurul a 140 de euro, dar piaţa locală există încă anumite companii care prime şi sub 60 euro.

Asigurătorii acceptă faptul că preţul poliţelor nu poate merge decât în sus. Persoanele contactate de Capital estimează o creştere de până la 20%-30% a primei RCA. "Singura opţiune pe care aş vedea-o în sensul reducerii tarifelor ar fi să vină cu un pachet Casco-RCA, cum se practică în toată Europa“, spune Andriescu.

Sursa: evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu